Zonnecollectoren

Wat zijn zonnecollectoren?

Een zonnecollector zorgt ervoor dat d.m.v. de zonne-energie het water in de boiler (buffervat) wordt opgewarmd zodat dit gebruikt kan worden voor het sanitaire warm water (al dan niet ondersteund door een bijkomende energiebron).
Afhankelijk van het systeem is het zelfs mogelijk om ook de centrale verwarming te ondersteunen; dit heeft voor gevolg dat de CV-installatie enkel moet bijspringen wanneer de zonnecollector niet voldoende zonne-warmte kan opnemen.
In vergelijking met zonnepanelen (welke elektriciteit produceren) is de oppervlakte van een zonnecollector veel kleiner. Voor een gezin van 4 personen volstaat +/-4m² om het energieverbruik van het sanitaire warm water reeds met +/-50% te reduceren.

Ook hier hangt het ervan af hoever de bouwheer hierin wil gaan. De collectoren kunnen bijvoorbeeld in cascade worden gezet zodat, in sommige gevallen, zelfs tot 80% energie bespaard kan worden op jaarbasis.

Wat komt er, naast het installeren van een zonnecollector, nog allemaal bij kijken? In functie van de grootte van de zonnecollector dient men een boiler te plaatsen met voldoende opslagcapaciteit (buffer). Verder moet er ook een bijkomende warmtebron aan gekoppeld worden (elektrisch, op gas of op stookolie) welke in werking zal treden in de periode dat de zonnecollector niet de gewenste temperatuur haalt. Deze bijkomende warmtebron moet modulair kunnen werken op ingestelde temperaturen, zodat er niet meer energie wordt in gestoken dan nodig is.

Wat de oriëntatie en hellingshoek van de zonnecollectoren betreft: deze is quasi dezelfde als die van de zonnepanelen.